Proiect CircuTex

CircuTex – Conferința pentru diseminarea rezultatelor proiectului
Data: 11.01.2024
Locația: Hotelul Continental, Oradea

În cadrul conferinței organizate de către Departamentul de Textile, Pielărie și Management Industrial au fost prezentate detalii despre cursul e-learning legat de economia circulară a compozitelor armate cu fibre și a textilelor tehnice și despre laboratorul virtual în care studenții au desfășurat experimente virtuale legate de economia circulară pentru compozitele armate cu fibre și textilele tehnice. La conferință au fost prezenți reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Bihor, reprezențanți ai firmelor cu profil textil din Oradea și din județul Bihor, de la licee, centre de cercetare și facultăți cu profil texil.


Laboratoare de realitate virtuală
Joi, 14.12.2023 si luni, 18.12.2023, au avut loc al doilea, respectiv al treilea workshop din cadrul proiectului “Circular economy in fibrours composites and technical textiles through the use of virtual laboratories”. Studenții au fost nerabdători să folosească din nou ochelarii de realitate virtuală pentru efectuarea experimentelor într-un mediu distractiv și interactiv, menit să le capteze în totalitate atenția.

Cu ajutorul ochelarilor virtuali studenții au fost transpuși într-o lume virtuală unde au putut efectua experimente legate de economia circulară pentru compozitele armate cu fibre și textilele tehnice: determinarea compoziției amestecului de fibre care poate fi prezent în compoziția textilelor tehnice sau a compozitelor armate cu fibre în vederea aplicării procesului de reciclare corespunzător, determinarea pierderii de masă în urma testării abraziunii prin metoda Martindale, identificarea structurilor utilizate în textilele tehnice și a compozitelor armate cu fibre, determinarea alungirii la rupere pentru diferite tipuri de fibre.


LABORATOR VIRTUAL LA DEPARTAMENTUL DE TEXTILE, PIELĂRIE ȘI MANAGEMENT INDUSTRIAL

La Departamentul de Textile, Pielărie și Management Industrial al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial, a avut loc miercuri, 22.11.2023, prima întrunire a studenților în cadrul proiectului Erasmus+ 2021-1-ES01-KA220-HED-000032075- Circular Economy in Fibrous Composites and Technical Textiles Through the Use of Virtual Laboratories.

Pentru a susţine procesul de învăţare, în cadrul proiectului a fost dezvoltat un laborator virtual. Prin intermediul acestuia, studenții au putut realiza experimente legate de economia circulară pentru compozitele armate cu fibre și textilele tehnice. Participanții la întrunire au folosit ochelarii de realitate virtuală pentru a desfășura experimente virtuale; astfel, au putut identifica fibrele efectuând diferite tipuri de teste: testul de solubilitate, proba arderii, determinarea punctului de topire,

Evenimentul a fost coordonat de: conf.dr.ing. Liliana Indrie, ș.l.dr.ec. Simona Tripa și conf.dr.ing. Sabina Gherghel.


În perioada noiembrie-decembrie 2023, se vor desfășura cursul e-learning „ECONOMIA CIRCULARĂ A COMPOZITELOR FIBROASE ȘI A TEXTILELOR TEHNICE” și laboratorul virtual în care studenții Departamentului de textile, pielărie și management industrial vor putea testa și implementa experimente legate de economia circulară pentru compozitele armate cu fibre și textilele tehnice. Studenții vor putea desfășura experimente virtuale fără a fi necesar să fie prezenți fizic într-un laborator. Ei vor putea folosi ochelarii de realitate virtuală pentru a accesa on-line laboratorul virtual.

Pentru relații suplimentare, puteți lua legătura cu doamnele profesoare Liliana Indrie, Simona Tripa și Sabina Gherghel.

Prezentarea rezultatelor proiectului CircuTex la evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni organizat în data de 29 Septembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Sala Polivalentă a Universității din Oradea.

1. Cursul e-learning: Economia circulară pentru compozitele armate cu fibre și textilele tehnice

Cursul e-learning intitulat „Economia circulară pentru compozitele armate cu fibre și textilele tehnice” cuprinde 5 module:

– Modulul 1:  Economia circulară pentru textilele tehnice și compozitele armate cu fibre;

– Modulul 2: Resurse durabile pentru textilele tehnice și compozitele armate cu fibre;

Modulul 3: Procese durabile utilizate în fabricarea textilelor tehnice și a compozitelor armate cu fibre;

– Modulul 4: Managementul calității și al deșeurilor;

Modulul 5: Reciclarea compozitelor armate cu fibre și a textilelor tehnice: posibilități și provocări.

2. Laboratorul virtual pentru implementarea experimentelor virtuale

Pentru a susţine procesul de învăţare a fost dezvoltat un laborator virtual prin intermediul căruia participanții la cursul on-line vor putea testa și implementa experimente legate de economia circulară pentru compozitele armate cu fibre și textilele tehnice. Studenții vor putea desfășura experimentele virtuale fără a fi necesar să fie prezenți fizic într-un laborator. Ei vor putea folosi ochelarii de realitate virtuală pentru a accesa on-line laboratorul virtual.



2021-1-ES01-KA220-HED-000032075

KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education

Durata proiectului: 28.02.2022-27.02.2024

Proiectul își propune să ofere un curs online despre economia circulară pentru compozitele fibroase și textilele tehnice. Acesta va ajuta studenții din domenii relevante să-și perfecționeze competențele in domeniul dezvoltării durabile și să conștientizeze importanta reducerii efectului pe care compozitele fibroase și textilele tehnice il au asupra schimbărilor climatice. Cursul va fi îmbunătățit prin crearea unui laborator virtual, care va asigura simularea și efectuarea în timp real a experimentelor.

 Parteneri:

Universitat Politecnica de Valencia
– Universitatea din Oradea
– University of West of Attica, Grecia
– Kauno Technologijos Universitetas, Lituania
– IDEC S.A., Grecia

proiect-CircuTex


A doua întâlnire de lucru din cadrul proiectului CircuTex în Kaunas, Lituania

În data de 24.01.2023, în campusul Universității Tehnologice din Kaunas, Lituania, a avut loc a doua întânire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ 2021-1-ES01-KA220-HED-000032075 cu titlul: “Circular economy in fibrous composites and technical textiles through the use of virtual laboratories” (CircuTex).

Instituțiile partenere: UNIWA (Grecia), IDEC (Grecia), UO (România), UPV (Spania) și instituția gazdă KTU (Lituania) au participat activ la întâlnire, unde au fost discutate aspecte legate de evoluția proiectului (produsele intelectuale, activitățile de diseminare, planul de calitate, planul de exploatare și aspecte legate managementul financiar). De asemenea au fost stabilite și termenele limită pentru fiecare activitate care urmează să se desfășoare în cadrul proiectului.

Au fost prezentate 4 experimente din cadrul laboratorului virtual folosind ochelarii VR. Toți participanții au încercat ochelarii și s-au putut transpune în mediul virtual dezvoltat, pentru a efectua experimentele legate de identificarea fibrelor textile.

La finalul întîlnirii a fost prezentată agenda pentru activitatea de învățare care va avea loc în prima săptămână a lunii mai la Alcoy.