Prezentare generala

Şcoala Doctorală de Ştiinţe Inginereşti (SD-SI) de la Universitatea din Oradea funcţionează în cadrul general stabilit prin   Legea Educației Naționale Nr. 1/2011 și a  H.G. nr. 681/2011 – Codul studiilor universitare de doctorat.

Şcoala Doctorală de Ştiinţe Inginereşti organizează studii universitare de doctorat în domeniul fundamental Ştiinţe Inginereşti, domeniile de doctorat: Inginerie Electrică, Inginerie Energetică, Inginerie Industrială şi Agronomie.

În cadrul SD-SI se organizează doctorat ştiinţific, la forma de învăţământ cu frecvenţă şi fără frecvenţă, cu finanţare de la bugetul de stat sau cu taxă. Durata studiilor universitare de doctorat organizate de SD-SI este de trei ani, cu posibilitatea de prelungire în situaţii bine justificate, în conformitate cu reglementările naţionale.

Ciclul de studii universitare de doctorat este organizat de SD-SI şi are două etape obligatorii:

  • Programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate, cu durata de 3 luni;
  • Programul individual de cercetare ştiinţifică, cu durata de cinci semestre.

Admiterea candidaţilor în programele de studii universitare de doctorat în domeniile Inginerie Electrică, Inginerie Energetică, Inginerie Industrială şi Agronomie este organizată de către Şcoala Doctorală de Ştiinţe Inginereşti pe domenii de doctorat.

Problematica, subiectul, abordarea, cuprinsul  şi titlul Tezei de doctorat sunt stabilite de către conducătorul de doctorat prin examinare împreuna cu studentul – doctorand, cu respectarea structurii-cadru şi a cerinţelor impuse de reglementările naţionale şi interne.

Studiile universitare de doctorat se finalizează prin susţinerea în şedinţă publică a Tezei de doctorat.

Actualmente în cadrul SD-SI sunt active 2 domenii de doctorat cu următorii conducători de doctorat:

  • Inginerie Electrică: Prof. dr. ing. Leuca Teodor, Prof. dr. ing. Popenţiu-Vlădicescu Florin
  • Inginerie Energetică: Prof. dr. ing. Felea Ioan, Prof. dr. ing. Ionescu Gheorghe Constantan

În cadrul SD-SI studiază  actualmente un număr de 29 doctoranzi, distribuiți pe domenii astfel:

  • Inginerie Electrică: 9 doctoranzi;
  • Inginerie Energetică: 20 doctoranzi;

Oferta Educaţională (https://iemi.uoradea.ro/departamente/scoala-doctorala-de-stiinte-ingineresti/oferta-educationala.html)

Programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate se desfăşoară  in conformitate cu oferta, elaborată la propunerea conducătorilor de doctorat din cadrul SD-SI. Oferta conţine mai multe discipline şi activităţi de cercetare ştiinţifică. Oferta este avizată de Consiliul SD-SI şi aprobată de către CSUD. Pe baza ofertei şi a opţiunilor doctoranzilor se stabileşte programul individual de pregătire, care este semnat de către doctorand şi conducătorul de doctorat.

În perioada [2008-2013] un numar important de studenti au fost finantati prin proiecte din cadrul POSDRU (http://scdoctorala.webhost.uoradea.ro/)

 

Studenţii – doctoranzi pot participa din anul universitar 2015-2016 la un program de schimburi academice inter-universitare, finanţat de către UE, ERASMUS Mundus –  Leaders.

http://www.emleaders.eu/index.asp?p=2208&a=2208

Selecţia studenţilor se face prin concurs organizat în cadrul SD-SI. Deasemenea schimburile inter-academice pot fi extinse prin parteneriat cu Catedra UNESCO de Tehnologii Informaţionale de la Universitatea din Oradea. (http://www.unesco.org/en/university-twinning-and-networking/access-by-region/europe-and-north-america/romania/unesco-chair-in-information-technologies-480/)

Orele de curs şi aplicaţii  se vor desfăşura într-o infrastructură de cercetare performantă pentru domeniile de doctorat din cadrul facultăţilor:

 

Contact:
Prof. univ. dr. ing. Popenţiu-Vlădicescu Florin
Director Şcoala Doctorală de Ştiinţe Inginereşti
Universitatea din Oradea, Corpul A, et. I, sala A108
e-mail: popentiu@uoradea.ro
Telefon: 0269-408.171;
Mobil: 0723610201

Adresa web:

Adresa Scoala Doctorala de Stiinte Ingineresti (SD-SI) : https://iemi.uoradea.ro/departamente/scoala-doctorala-de-stiinte-ingineresti.html